dijous, 31 de gener del 2013

Dimecres, 30 de gener de 2013



La nostra fita d’avui ha estat la Vallhonesta, del terme de Sant Vicenç de Castellet. Amb la col·laboració de “el Moliner” hem pogut accedir a l’interior de l’ermita de Sant Jaume hi hem pogut esmorzar amb taula i cadires, a les ruïnes de l’antic hostal de Sant Jaume de Vallhonesta. Més tard hem visitat també Sant Pere de Vallhonesta, amb la companyia d’un dels seus benefactors.
Itinerari: Sant Vicenç de Castellet, balma del Sequer, Sant Jaume de Vallhonesta, Vallhonesta, Sant Pere de Vallhonesta i retorn.

Ep! Trobareu més fotografies de Sant Jaume si aneu a la columna de la dreta Etiquetes i busqueu Vallhonesta, Sant Jaume, per ordre alfabètic. Visita del 21-12-2011)
Muntanyes de Montserrat vistes des de dins dels estables de l'antic Hostal de Sant Jaume de Vallhonesta.

La Colla del Dimecres d'avui, davant l'ermita de Sant Jaume de Vallhonesta (Sant Vicenç de Castellet) Darrere de tot "el Moliner", amb boina negre, que és qui ens ha obert les portes.

Sant Jaume de Vallhonesta. Interior de l'ermita



Sant Jaume de Vallhonesta és una ermita i un antic hostal, situat al peu del camí ral que anava de Barcelona a Manresa. És en terres de Sant Vicenç de Castellet però molt a prop dels de Pont de Vilomara – Rocafort. Antigament formava part del terme de la Vall Honesta.

És un hostal força antic, d’origen medieval, que va anar creixent. Tingué el seu màxim esplendor durant els segles XVII i XVIII. D’aquest últim segle és el gran edifici que hi ha avui en ruïnes. Als seus estables hi cabien 70 muls. També es funcionava com a casa de pagès, que produïen oli i vi.

Va ser un lloc controlat pels Maquis, després de la Guerra última. El varen abandonar a partir dels anys 1950.

A la fotografia veïns de la Vallhonesta els anys 1930, davant l'Hostal, quan encara actuava la mcasa de pagès. (Foto del penell situat al peu de les ruïnes)

Majòlica de dins el clos de Can Sala

Can Sala de la Vallhonesta


 


Sant Pere de Vallhonesta. Sant Vicenç de Castellet

Sant Pere de Vallhonesta. Sant Vicenç de Castellet
Sant Pere de Vallhonesta (Sant Vicenç de Castellet) és una ermita romànica, feta, refeta i apedaçada moltes vegades, que conserva encara una bona part construïda entre els anys 1100 i 1200. El seu esvelt campanar d’espadanya, de paret o de cadireta, amb quatre obertures, és una de les parts més la distingeix.
D’ençà de la restauració del 1980 s’utilitza com a refugi dels membres del Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet.
Absis de Sant Pere de Vallhonesta

Sant Pere de Vallhonesta. Sant Vicenç de Castellet. Interior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada