dimecres, 13 de març del 2013

Dimecres, 13 de març de 2013



Rodal de Sabadell, amb atenció pel riu Tort i el turó del Castell d’Arraona.
Itinerari: Pont de la Salut, travessa del riu Tort, Casa dels vivers de la Torre del Canonge, camí de Can Moragues, Forns d’obra de Can Vila, Pi de les tres besses de Togores, Togores (esmorzar), Torre del Canonge Barata, Vivers de la Torre i de Can Català, Molí de l’Amat, Pla d’Arraona, pujada als Plans del Castell d’Arraona, Turó d’Arraona, riu Tort i Pont de la Salut. Total, 9 km de camí.
El Riu Tort. Neix prop del cementiri de Castellar del Vallès i desguassa al Ripoll passat el turó d’Arraona, just abans d’arribar al pont de la Salut. L’últim tram és força sinuós, per la qual cosa devia prendre el nom de Tort. Antigament en passar per la fàbrica Ricard feia una gran volta coneguda pel meandre del Toixó. Les terres que quedaven entre el riu Tort i el Ripoll ja es regaven el segle XIV.
Turó d’Arraona. En aquest esperó de terreny entre els rius Ripoll i Tort s’aixecava el castell d’Arraona que va ser un dels elements fundacionals del que ara és el municipi de Sabadell. L’edificació devia ser senzilla i ha deixat molt poques restes arqueològiques. El castell apareix documentat per primera vegada l’any 1049, tot i que el terme dArraona s’esmenta ja a mitjan segle X. Els senyors d’Arraona  van ser els promotors del mercat de Sabadell que va esdevenir el nucli originari de la ciutat actual. A mesura que va anar prenent importància la ciutat en va anar perdent el castell fins al punt que al segle XVIII ja estava derruït i gairebé oblidat del tot.
(Informació del llibre Quatre Itineraris pel Ripoll a Sabadell, que publicarem els Amics del Ripoll el 2004).
Forn d'obra de Can Vilar (1), situat al davant del (2)

Forn d'obra de Can Vilar (1)


Togores. Ermita i mas.

Togores. Ermita i mas.

La Colla del Dimecres d'avui, davant de Togores, on hem esmorzat.

El Teri amb la satisfacció d'haver esmorzat bé

Gos desdentegat i pelut de Togores a l'espera del que caigui

Torre del Canonge Barata

Ramat de cabres del pla d'Arraona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada