dijous, 9 de gener del 2014

Dimecres, 8 de gener de 2014



Nova visita a les tines de la vall del Flaquer del Pont de Vilomara-Rocafort. Dia de boira amb un clap de sol al final de l’excursió per poder fotografiar les tines del Tosques (i caiguda espectacular del reporter fotògraf, sense conseqüències. Gràcies a tots).
Com que d’aquesta zona en tenim un altre reportatge del 28 de febrer de 2012 podeu clicar a aquesta adreça per tenir un millor coneixement d’aquesta raresa del nostre país: les tines o cubs construïts durant el segle XIX, a peu de vinya
 



El mapa no abasta tot l’itinerari. Per arribar-hi cal anar a Sant Vicenç de Castellet, Pont de Vilomara i seguir en direcció a Rocafort. Poc després del poble del Pont, a ma dreta, un indicador del Parc Natural assenyala la direcció de la Vall del Flaquer. Una pista de terra, amplíssima ens conduirà.


Tines de l'Escudelleta


Tines del Ricard, dins la boira

La Colla, havent esmorzat, a les tines del Ricard

Gorg al torrent del Flaquer




Les tines o cubs són construccions on fermenta el most, fruit d’aixafar el raïm.
Són construïdes amb morter de calç i folrades amb cairons vidriats, excepte la part alta, que són amb pedra seca.
Les cúpules se sostenen per aproximació progressiva de filades de lloses, col·locades en cercle. Per tal d’evitar filtracions damunt són encoixinades amb pedruscall i terra.
 Per tal de buidar-les a la part més baixa hi ha col·locada una pedra amb un forat, anomenada la boixa, perquè se solia tapar amb un tronc de boix.
Mostra d'un dels molts esquemes i textos explicatius situats al peu dels conjunts.




Mas del Flaquer cara sud

Mas del Flaquer, cara nord

Detall de la construcció de la cúpula d'una de les cabanes que acompanyen les tines

Tines del Tosques o del Bleda 2


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada