dimecres, 28 de maig del 2014

Dimecres, 28 de maig de 2014



Can Barra. Sant Quirze del Vallès

Seguiment de l’itinerari 7 del nostre llibre Itineraris pel rodal de Sabadell, UES, 2000, que varem titular Terra Cremada. Un itinerari que transcorre per terres del terme de Sant Quirze del Vallès, una bona part del qual es va cremar l’any 1994, és a dir ara fa 20 anys.




Torre Gorina de Can Barra
 La primera part de l’itinerari ressegueix la riera de la Batzuca des de Can Barra fins a Can Ponsic tot passant pel parc de Can Feliu. Després s’enfila de cop fins a la serra de Galliners per on passa el camí dels Monjos, el qual seguim uns metres en direcció a mar i ens enfilem fins al pujol Blanc. Des d’allà, esplèndid mirador de bona part del nostre Vallès, observem alguns vestigis de trinxeres excavades durant la Guerra Civil. La torre de vigilància forestal que presidia el pujol ha estat eliminada i només en queda, com a testimoni, la plataforma de formigó.

Panoràmica de Terrassa i de la Mola, des del Pujol Blanc de Sant Quirze del Vallès
Sagrat Cor de Juventeny
A partir d’aquí l’itinerari pren un camí, en direcció a Rubí que ens porta a Sant Feliuet de Vilamilans. De primer ens trobem l’estàtua del Sagrat Cor, de 5 m d’alçada, que hi va fer construir en Barnola, amb la figura de l’escultor Juventeny. Després baixem cap a l’ermita.

Sant Feliuet de Vilamilans és una esglesiola preromànica, de Sant Quirze del Vallès, que és notable, especialment, per la seva ara d’altar de marbre blanc, del segle V o VI. L’ermita va ser restaurada pels esposo Barnola que, amb la fortuna que varen fer després de la Guerra, van comprar la gran finca de Can Viver de la Serra, Can Barata i Can Ferran.
Font de Sant Feliuet de Vilamilans
L’autopista ens obliga a baixar fins a la carretera de Rubí per poder-la travessar per sota. A la Sagrada Família, situada a sobre de Can Ferran, prenem el camí vell de Rubí a Sabadell que s’assegura que és el mateix que la via Augusta o Aurèlia que anava de Càdis fins a Roma. 
Després de travessar de nou el camí dels Monjos arribem a la torre dels Barnola i d’allà anem fins a la Bigorra de Sant Quirze i seguim fins a Can Barra, d’on hem sortit.

La via romana quan arribava a Sant Quirze seguia fins a Sabadell. Entrava pel carrer Fondo (Sant Cugat) i continuava pel carrer de Sant Quirze, plaça Major, carrer de la Salut travessava el Ripoll i s’enfilava fins a la Salut on hi havia la famosa mansió romana. Després continuava cap a Granollers i seguia fins a Roma.
I encara: Sant Quirze era conegut durant moltíssims anys per Sant Quirze de Galliners. M’agradaria saber perquè es varen deixar perdre aquest nom tant bonic.
(Osti! quin rotllo avui!)
 
Sagrada Família

Font de Can Barra. Sant Quirze del Vallès

Cua de cavall de la Font de Can Barra

La Colla dels Dimecres d'avui, al cim del Pujol Blanc, després d'haver-hi esmorzat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada