dimecres, 7 de maig del 2014

Dimecres, 7 de maig de 2014








Després de força temps hem tornat a pujar a la Mola. No penseu pas, però, que ho hem fet per un lloc habitual. Els nostres objectius, de pujada han estat, la Cova del Frare i l’avenc i la canal de Can Poble.


Cova del Frare. Matadepera
 



Reixa de ferro de la porta de llevant


Reixa de la porta de ponent des de dins



La cova del Frare, del terme municipal de Matadepera, té un llargada d’aproximada 80m. Ja s’utilitzava com a refugi de caçadors i de pastors fa més de 6.000 anys. Això se sap gràcies als fragments de ceràmica (olles, vasos...) que s’hi va trobar, que corresponen al Neolític Antic, és a dir, a la nova Edat de Pedra.
Es diu cova del Frare perquè diuen que va ser habitada per un monjo penitent.
La cova del Frare tenia tres boques. Una es va tapiar, i les altres dues son protegides per reixes de ferro. Al costat d’una de les portes hi ha un forat prou gran per poder-hi entrar. He tingut la oportunitat de fer-ho amb en Joan Carreras, reconegut espeleòleg format al Centre Excursionista Sabadell i més tard membre de la Unió Excursionista de Sabadell, UES.
Ha estat gràcies a Joan Carreras que he après com són les perles de les coves o pisolites, uns granets de la mida aproximada de mig a un pèsol, que s’han format a l’entorn d’una pedreta, rodejada de calç. Bé, el diccionari ens diu:

Pisòlit, concreció calcària que es forma al voltant d’un nucli mineral... superior a 2 mm.

Perles de cova o pisòlits. La trencada ens mostra el nucli

 





Joan Carreras a l'interior de la Cova del Frare de Matadepera


Part final de la Cova del Frare de Matadepera.


Cova del Frare. Final. Detall


Dalt la Mola. En aquest cas l'ase sí que volia beure, però el Llogari no l'ha deixat pas


Els Melindros


Foradada que no en sabem el nom










1 comentari:

  1. Segurament vem estar aprop, ja que aquest dimecres jo i la meva gossa, la Daina, erem a La Mola. Circular desde Can Robert, camí de la font Soleia, Santa Agnès, Morral del Drac, dinar a dalt i de baixada camí dels Monjos.
    Un dia estupendo !
    Salutacions,
    Ricard Garcia.

    ResponElimina