dimecres, 27 de juliol del 2011

Dimecres 27 de juliol de 2011

Excursioneta a la cova del Muronell, dels Lladres o del Plana. Pocs llocs hi ha al Parc Natural de Sant Llorenç dels Munt i la Serra de l’Obac, amb tants noms. Sembla que el més propi, però és el de cova del Muronell, ja que és a la serra que porta aquest nom. De tornada hem visitat el Mas de la Mata o la Mata de Mura.

Itinerari: Coll d’Estenalles, bassa de la Mata, canvi de direcció cap a la cova del Muronell, retorn a la bassa, la Mata, capella de Sant Jaume de la Mata i retorn al coll d’Estenalles.

Anecdotari: els cedres del camí del coll d’Estenalles a la Mata de Mura, farcits de pinyes


El Cedre és un arbre de la família dels pins, associat al Líban des de l’antiguitat i és l’emblema nacional d’aquest país. De cedres n’hi ha diferents varietats. Es distingeixen a més dels del Líban els de l’Himàlaia i els de la serra de l’Atles (Algèria i Marroc). També s’utilitza com a arbre ornamental. Aquest és el cas dels que hi ha a tot el llarg del camí que va del coll d’Estenalles fins a la Mata.

Les pinyes apareixen cada dos anys i maduren en un any, fan uns 8-12 cm de llarg. Com podem apreciar en les fotografies fan unes pinyes en forma d’ou que generalment són dretes. També podem veure que n’hi ha un bé de déu. Suposem que és a causa de coincidir l’any de fer pinyes amb l’abundor d’aigua actual.

Els arbres s’utilitzen especialment per a la fusta, però van ser usats pels fenicis per a la construcció i per fer naus. A Egipte s’usava la reïna per a la momificació i les serradures s’han trobat en tombes egípcies. Els jueus, segons la Llei de Moises, havien de fer servir l’escorça del cedre en la circumsició i en el tractament de la lepra.
Cami del coll d'Estenalles a la Mata de Mura, vorejat de cedres
Cova del Muronell. D'esquerra a dreta, com sempre, Teri de blau, Moix de blanc Totxe de vermell, Coll, Norbert, Ubach, Recaj, Mingo, foto Lluís
Rètol amb la llegendaCova del Planes
Grafit a l'entrada de la cova.
Rètol de l'interior de la cova del Muronell
Masia de la Mata des de l'ermita de Sant Jaume

Masia de la Mata de Mura

Era i façana de la masia de la Mata de Mura a l'esquerra. Dependències anexes a la dreta on hi serveis del parc natural, de la Diputació de Barcelona

Façana principal de la Mata de Mura
Ermita de Sant Jaume de la Mata de Mura, amb el Montcau darrera, a la seva esquerra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada