dimecres, 31 d’agost del 2016

Dimecres, 31 d'agost de 2016



Nova ruta pel rodal, amb esmorzar dels dos grups a la font o safareig de Can Moragues, al límit del terme de Sabadell, a tocar del de Castellar del Vallès. Mentre un grup ha sortit de Jonqueres (vegeu l’itinerari en el mapa en blau) l’altre ho ha fet des del refugi antiaeri gran del pla de la Bruguera (itinerari en vermell)

Refugis antiaeris del camp de la Bruguera.
Refugi antiaeri gran del Pla de la Bruguera. Castellar del Vallès. A la dreta la boca de més al nord i al fons la sud
Refugi del pla de la Bruguera
Just on avui hi ha la Vidriera Vilella, la Sony  i el carrer del Berguedà del polígon industrial del pla de la Bruguera hi havia uns camps que durant la Guerra Civil van ser esplanats per la Comandància d’Obres de la 38 Regió Aèria, que tenia la seu a la Rambla de Sabadell, a les Voltes de l’Oliver o Casal Pere Quart. Així es convertiren en camp militar d’aviació per a aterratges d’emergència i també de proves dels avions que es reparaven i construïen al camp d’aviació de Sabadell. Allà es construïen els famosos biplans Polikarpof I-15, popularment anomenats Xatos. Al capdavall del camp hi havia la Torre del Turull que havia estat confiscada per tal d’hostatjar els aviadors i els comandaments soviètics. D’aquest camp es conserven encara dos refugis. Un de molt petit, capaç per a mitja dotzena de persones, a tot estirar, situat arran del camí que entra a les torres de la vidriera, al marge dret. L’altre, el més gran, té una llargada de corredors d’uns 60 m subterranis. Consta de dues boques situades a 17 m l’una de l’altra, protegides per una construcció de totxo vist, amb portal de punt rodó, com es pot veure a les fotografies. D’allà arrenquen unes escales de 9 m de llargada, amb 25 graons, que baixen a una profunditat d’uns 4 m. L’any 1996 l’Ajuntament de Castellar va adquirir els terrenys d’aquest refugi gran, el qual, a dia d’avui té ben segat i net d’herba, però amb moltes més deixalles de les que caldria.
Del nostre llibre Itineraris pel rodal de Sabadell, ps. 231 i 232.



Can Santpere. Castellar del Vallès

Sant Pere d'Ullastre, unida a Can Santpere

Sant Pere d'Ullastre o de la Cadireta. Castellar del Vallès

Sant Pere d'Ullastre o de la Cadireta



Font i safareig de Can Moragues

Font i safareig de Can Moragues, Sabadell. Una de les més concorregudes de les del rodal de Sabadell amb un doll abundant i constant d'aigua

Els components de la Colla dels Dimecres d'avui, a la font de Can Moragues

Can Vilar d'esquena. Sabadell

Finestra treballada de Can Vilar

Can Torrents. Castellar del Vallès

Can Casamada. Castellar del Vallès
Plantació de mongetes del Ganxet de la masia de Can Casamada, amb el Puig de la Creu al fons


Panoràmica de Sant Pere d'Ullastre, amb la Mola al fons, des de l'alzina Teresa de Can Casamada


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada